De vlaamse milieuwetgeving is op heden gericht op inventarisatie en sensibilisering.
In dit artikel behandelen we enkel de Vlaamse milieuwetgeving, die van toepassing is op alle in vlaanderen gelegen gebouwen, zowel voor bewoning als niet bewoning.
Binnen de Vlaamse wetgeving dienen we twee soorten asbest te onderscheiden van elkaar, namelijk hechtgebonden of niet hechtgebonden asbest houdende materialen.
Hechtgebonden asbest, die het meest voorkomt in appartementgebouw, houdt weinig gezondheidrisico’s in voor zover je het onaangeroerd laat. Dit betreft dakbekleding, golfplaten, gevelbekleding, vensterbanken, keukenopstanden, lijmen, luchtafvoer en rioolbuizen enzoverder.
Niet hechtgebonden asbest, eveneens voor in mede-eigendom, en houdt grotere gezondheidricico’s in. Dit kan men terugvinden als isolatie rond verwarmingsbuizen in de kelder van gebouwen die gebouwd werden tussen 1950 – 1970, maar ook isolatiematerialen in gemeenschappelijke parkeergarages & liftkokers kunnen bestaan uit niet hechtgebonden asbest.
Hoe gevaarlijk de aanwezigheid van asbest is in het appartementgebouw hangt dus af van het soort en evenzeer van de ouderdom en slijtage van het materiaal.